שיחות 'על הפנים' – או 'מה זה פייסטוק' ( Facetalk) ?
כולם נמצאים שם. כולם חברים. כולם מ'לייקים' זה לזה בבחינת 'קדוש קדוש קדוש'.
הרשת רוחשת. חברתית אומרים. מבחינתי היא חברתית מקצועית. ביודעי שמעשה האמנות זקוק לחשיפה, שאין לו זכות קיום אם לא יצא לזירה, לשיח ולדיון, מצאתי שהרשת החברתית זו המכונה בפי כל 'פייסבוק' יכולה להוות ולשמש לי כאחת הבמות, הגלריות החשובות להצגת תוצרי האמנות שלי.
ואני הרי עוסקת בשנים האחרונות בתהליכים שונים של חקר ה'עצמי' – כאשר הכוונה היא לחקר ה'עצמי' הפסיכולוגי. רוצה לומר, חקר הדברים שדווקא נסתרים מעינינו, כמו שבעצם עושה כל מחקר. שהרי כל מחקר מבקש לחשוף את הסמוי שבדרך כלל הוא חלק בלתי נפרד מכל גלוי.
כך גם אני, כך גם נפשנו המתעתעת, הסמויה והמסתורית כפי שטענו וטוענים גדולים מחוקרי הנפש.
אני לצורך העניין בחרתי לעסוק ב'פנים'. פני האדם. בחרתי לעסוק בזה דרך ובאמצעות ציורי דיוקן עצמי, כאשר אני מתרכזת בציורי פנים, ציור דיוקן עצמי מול מראה, ובוחנת את זה גם כתהליך וגם כתוצר.
אז מה וכיצד כל זה קשור לרשת החברתית?
את הדוקטורט סיימתי לפני מספר שנים, אך החקירה, העיסוק בנושא, הדיון בו והשיח ממשיכים ומקבלים צבעים אחרים בזמנים שונים. מדי פעם אני מציגה חלק מהציורים שצוירו למטרת המחקר, ובעקבות פרסומם, אם זה בסטודיו שלי, אם בתערוכות ואם במרחב הווירטואלי, אני מקבלת תגובות שונות. מגיבים, מעירים, שואלים שאלות, מביעים דעה – התנועה ערה וגדולה.
וזה נפלא, זה מעורר לחשיבה, זה מעורר לדיון, זה גורם לי לשוב ולעסוק בזה (לשמחתי) וזה מרחיב גם את דעת השואלים והמתעניינים. השאלות זורמות מכל כיוון.
כך נולד הרעיון שלי לפתוח מעין מדור שאני קוראת לו, ואני טבעתי אותו - 'פייסטוק' ( (Facetalk. ברוח הרשתות עכשיו, והמושלת בכיפה 'הפייסבוק' יש לי את הפייסטוק. והוא כשמו ממש כן הוא. שיחות talk) ) 'על הפנים' ((Face. נכון שלמלה 'על הפנים' יש גם קונוטציה מבודחת משהו, וזה בסדר. אך כאן, הכוונה היא פשוטה כמשמעה ממש. שיחות שעוסקות בענייני פנים 'על הפנים'. שיחות שמדברות פנים אל פנים, שיחות ששואלות שאלות על פנים, שיחות בענייני ציורי פנים – דיוקן. שיחות שאנשים מציגים לי הישר בפנים, והם נוגעות לענייני ציורי/י פנים.
כך למשל אפשר למצוא בשיחות ה 'פייסטוק' שלי את הרשימה 'למה עשית לך פרצוף כזה'?, או הרשימה 'סבתא, למה יש לך אף כל כך גדול'? או רשימה אחרת שבה עולה השאלה 'מה את לא אוהבת את עצמך'? – ואלה הן מקצת מהדוגמאות של שיחות 'על הפנים', או בלשון ימינו המעודכנת הפייסטוק.
פייסטוק הם שיחות 'על הפנים' בכל ריבוי המשמעות שעולה ממילה זו.
ד"ר נורית צדרבוים - יוצרת וחוקרת בינתחומית. אמנית פעילה, משוררת, אוצרת, מרצה, חוקרת,כותבת. יועצת אמנות, מאמנת NLP ומנחת קבוצות. מנהלת את 'הסדנא לעיצוב הדיוקן העצמי' בסטודיו 'נורית-ארט' - הסטודיו ליצירה ומחקר. האתר: www.nuritart.co.il